Πρόταση για μονάδα παραγωγής βιοαερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση Βιοαερίου, ισχύος 1,00 MW στην «Ψηλοράχη» του Κρόκου έχει καταθέσει η εταιρία ZERO REACTION IKE.
Το θέμα έγκρισης ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο έργο επρόκειτο να συζητηθεί εντός ημερήσιας διάταξης στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά τελικά αποσύρθηκε από τη δημοτική αρχή Κοκκαλιάρη για την επόμενη, ίσως, συνεδρίαση μετά από ερωτήματα και ενστάσεις που διατύπωσαν σύμβουλοι τόσο της συμπολίτευσης. όπως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτης Ματιάκης, αλλά και της αντιπολίτευσης, όπως ο Σταύρος Καμπουρίδης. Ο τελευταίος τόνισε πως δεν έχει αντίρρηση για τη σημαντική αυτή επένδυση αρκεί να παρουσιαστούν αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις της ΜΠΕ, ενώ υπήρξαν και δημοτικοί σύμβουλοι που ζήτησαν την παρουσία εκπροσώπων της εταιρίας.
Να σημειωθεί ότι θετική είναι η εισήγηση-γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας Πρασίνου και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Δήμου, ενώ θετικά γνωμοδότησε και το Τοπικό Συμβούλιο Κρρόκου. Ανάλογη διεφάνη πως είναι και η θέση του δημάρχου Γιάννη Κοκκαλιάρη, έστω και αν τελικά απέσυρε ένα ακόμη θέμα από ημερήσια διάταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το έργο αφορά σε περιβαλλοντική αδειοδότηση εγκατάστασης μονάδας παραγωγής βιοαερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση του παραγόμενου βιοαερίου. Θα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαερίου, μίγμα κτηνοτροφικών αποβλήτων και αποβλήτων αγροτοβιομηχανικών μονάδων, μέσω αναερόβιας χώνευσης. Το δε παραγόμενο βιοαέριο θα καίγεται σε μηχανή εσωτερικής καύσης και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, ταυτόχρονα με θερμότητα. Η εγκατάσταση θα έχει ηλεκτρική ισχύ 1MW, θα χρησιμοποιεί 134,00 tn/ημέρα πρώτης ύλης και θα παράγει περίπου 6.800 MWh/έτος ηλεκτρικής ενέργειας που θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Η ηλεκτρική ενέργεια θα πωλείται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σημαντικό ποσοστό της θερμότητας θα καταναλώνεται στην εγκατάσταση. Επίσης, ως παραπροϊόν παράγεται χωνεμένο υπόλειμμα από τα στερεά που απομένουν, ενώ απομένει και υγρό κλάσμα (υγρό χωνεμένο υπόλειμμα) με δυνατότητα χρήσης ως εδαφοβελτιωτικού σε αγρούς.
Στόχος του έργου είναι η εκμετάλλευση του ενεργειακού περιεχομένου των οργανικών αποβλήτων, κατά τρόπο που συμβάλλει στο γενικότερο περιορισμό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του υπεδάφους και των υδάτινων πόρων, λόγω α) της αντικατάστασης της παραγόμενης ενέργειας από συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και β) της βέλτιστης διαχείρισης.
Το έργο πρόκειται να εγκατασταθεί στα ιδιωτικά αγροκτήματα και απέχει σε ευθεία απόσταση περίπου 1.300 m νότια από τον οικισμό Κρόκου.
Προοπτική για 25 θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, η σημαντική αυτή επένδυση έχει ήδη λάβει προέγκριση από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ενώ να σημειωθεί πως ως σκοπό έχει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αναερόβια χώνευση, αλλά και την εκμετάλλευση και της θερμικής ενέργειας στη θέρμανση θερμηκηπίων έκτασης περίπου 15 στρεμμάτων.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία 25 θέσεων εργασίας, ενώ δύναται να αποτελέσει την αρχή και για άλλους παραγωγούς της περιοχής και όχι μόνο ως προς τις λεγόμενες θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, εκπρόσωποι της εταιρίας δε στάθηκε δυνατόν να δώσουν το “παρών” στην αποψινή συνεδρίαση, με τους ίδιους να τονίζουν πως θα είναι παρόντες στην επόμενη, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήματα και να παράσχουν τις σχετικές διευκρινίσεις. Μαζί τους, πιθανόν, θα υπάρχει και ειδικός επιστήμονας που θα παρουσιάσει όλες τις πτυχές της ενδιαφέρουσας αυτής πρότασης.
Τι προβλέπεται για οσμές
Φάση Λειτουργίας: Όσον αφορά στη φάση λειτουργίας του έργου oι κύριες επιπτώσεις, από τη λειτουργία της μονάδας στην ποιότητα της ατμόσφαιρας αφορούν σε: Εκπομπές αερίων ρύπων από τα οχήματα μεταφοράς Εκπομπές αέριων ρύπων από την καύση της βιομάζας (κυρίως CO2 και υδρατμών) Οι παραπάνω επιπτώσεις δε θεωρούνται σημαντικές και δεν αναμένεται να προκαλέσουν οποιαδήποτε μεταβολή στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, καθώς όλα τα στάδια επεξεργασίας λαμβάνουν χώρα σε κλειστό χώρο τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με σύστημα αποκονίωσης πολυκυκλώνα και σακόφιλτρων. Κατά τη φάση της λειτουργίας, λόγω του τρόπου διαχείρισης των πρώτων υλών αλλά και του χωνεμένου υπολείμματος μπορεί να υπάρχουν περιοδικά οσμές, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να είναι έντονες ή να εκτείνονται πέραν του χώρου της εγκατάστασης. Επίσης στο χώρο, που θα γίνεται η αδρανοποίηση των εισερχόμενων ΖΥΠ, θα υπάρχει σύστημα απόσμησης, που θα καλύπτει όλο το κλειστό κτίριο. Οπότε από την εγκατάσταση δεν αναμένονται να παράγονται οσμές, οι οποίες να διαχέονται στο περιβάλλον ανεξέλεγκτα.
Δείτε πολύ αναλυτικά εδώ:
Αν είχε κλαρίνα και σουβλάκια θα έλεγε ναι ο Γιανναράς
Να πάνε σε άλλο χωριό και να ξανακάνουν αίτηση να δούμε αν θα ξανά κρύψουν αναπτυξιακές προτάσεις. Πονηρός ο δήμαρχος.
Θα γεμίσει αρρώστιες και ψοφίμια ο τσαρτσαμπάς!
Άμα τα δουν οι Αμερικανοί που αγοράζουν Κρόκο θα μας πουν χαιρετίματα κι αυτοί