Τιμές σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε βάθος 20ετίας σε συνδυασμό με την διευθέτηση των χρεών περιλαμβάνει η λύση που κατέληξαν ΥΠΕΝ, δημοτικές και περιφερειακές αρχές της Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΗ για το ζήτημα της τηλεθέρμανσης στους δήμους της περιοχής για τα επόμενα 20 έτη, στον απόηχο του «αδιεξόδου» που είχε προκύψει το τελευταίο διάστημα.
Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σε σημερινή παρουσίαση στο ΥΠΕΝ, η λύση δομείται σε 3 άξονες με τον πρώτο να αφορά την τακτοποίηση των παλιών οφειλών που προέκυψαν από την χρήση ηλεκτρολέβητων, την λειτουργία της τηλεθέρμανσης κατά την ενδιάμεση περίοδο μέχρι να λειτουργήσει η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ και την μετέπειτα περίοδο.
Ως προς την τελική τιμή που θα πληρώνουν οι καταναλωτές, ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε ότι οι χρεώσεις, μετά την αξιοποίηση της επιδότησης θέρμανσης και την εφαρμογή της λύσης που συμφωνήθηκε, η τελική τιμή δεν θα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται συγκεκριμένα νούμερα σε βάθος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το «σχήμα» διασφαλίζει πολύ χαμηλότερες χρεώσεις σε σχέση με καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση.
Αναλυτικότερα ως προς το ζήτημα των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πορεία του χρόνου και φτάνουν πλέον τα 130 εκατ. ευρώ, η προσέγγιση του ΥΠΕΝ, όπως αποτυπώθηκε και στη συμφωνία, εστιάζει σε μια δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεων σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. «Πρόθεση του ΥΠΕΝ ήταν η μοιρασιά του προβλήματος σε πολλές διαφορετικές πηγές ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη στην αντιμετώπισή του αλλά και να εξασφαλίσουμε τις κατά το δυνατόν χαμηλότερες χρεώσεις στη χρήση της τηλεθέρμανσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε δε πως αυτή την στιγμή, έχουν εξασφαλιστεί 8-9 διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης για να λυθεί το πρόβλημα. Σημειώνεται ότι το χρέος έχει συσσωρευτεί σε μια πορεία ετών με την πρόσφατη ενεργειακή κρίση να επέτεινε το πρόβλημα υπό το βάρος της αύξησης του κόστους των ρύπων και του φυσικού αερίου. Η 3η διάσταση της συμφωνίας αφορά στην «επόμενη μέρα», όπου, όπως ανέφερε, ο Υπουργός, χρειάζεται να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση της οριστικής λύσης που έχει σχεδιαστεί.
Ο πυρήνας της λύσης αυτής αφορά στην δημιουργία μιας μονάδας ΣΗΘΥΑ από την ΔΕΗ μέσα στην επόμενη διετία που θα αναλάβει την παροχή της τηλεθέρμανσης μετά την οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ, όπως ανέφερε ο Υπουργός, εξέτασε και άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, καταλήγοντας, ωστόσο, στο συμπέρασμα, ότι το τελικός κόστος θα ήταν πολλαπλάσιο στην περίπτωση για παράδειγμα μαζικής διείσδυσης αντλιών θερμότητας.
Επιπρόσθετα, η μονάδα ΣΗΘΥΑ μπορεί να λειτουργήσει με την καύση πράσινου υδρογόνου, γεγονός που δίνει μια ανάλογη ορατότητα σε βάθος χρόνου σε συνθήκες περαιτέρω προώθησης της ενεργειακής μετάβασης στη χώρα και στην περιοχή συγκεκριμένα.
Ειδική μνεία στο θέμα της μονάδας έκαναν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, οι δήμαρχοι της περιοχής καθώς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «τρέξουν» τα έργα και οι σχετικές διαδικασίες για την υλοποίηση της μονάδας, σχέδιο που -σημειωτέον – μετράει ήδη σημαντικές καθυστερήσεις στην ωρίμανσή του.
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τον σύντομο χαιρετισμό της στην εκδήλωση, στάθηκε στους πέντε βασικούς στόχους της συμφωνίας που καταλήχθηκε μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Οι πέντε βασικοί στόχοι είναι οι εξής:
- Να διακανονιστούν οι πληρωμές των χρεών
- Να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα στις τηλεθερμάνσεις και να μην προκύψουν νέες οφειλές
- Να υλοποιηθούν όλα τα έργα σχεδιασμού
- Να καλυφθούν οι θερμικές ανάγκες σε ανταγωνιστικό με την αγορά κόστος
- Να έχουμε μια έγκαιρη ολοκλήρωση σε όλα τα έργα διασύνδεσης
Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το θέμα της τηλεθέρμανσης συνιστά ένα δύσκολο και πολυσύνθετο θέμα που με την υφιστάμενη συμφωνία διευθετείται, διασφαλίζοντας την βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ εξετάζει μια σειρά άλλες δράσεις στην περιοχή που δύναται να συμβάλουν σε περισσότερο ολιστική επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν από την υλοποίηση της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα σχέδια της ΔΕΗ για την δημιουργία αντλησιοταμίευσης, αξιοποίησης τεχνολογίας «waste to energy», καθώς και άλλα σχέδια.
Τέλος, να συμπληρώσουμε ότι η εν λόγω συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.
www.energypress.gr
To ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συμφωνία για την συνέχιση της τηλεθέρμανσης σε 130.000 καταναλωτές στη Δυτική Μακεδονία (Πτολεμαίδα – Κοζάνη – Αμύνταιο) την επόμενη 20ετία με κόστος σημαντικά χαμηλότερο από τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, δημάρχων και βουλευτών της περιοχής.
Η τηλεθέρμανση εξασφαλίζει τη θέρμανση των κατοικιών μέσω δικτύου ζεστού νερού που παράγεται κυρίως από τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες όμως τίθενται σταδιακά εκτός λειτουργίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα εξασφαλίζει την επίλυση τριών προβλημάτων που είναι:
-Η ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ ύψους 130 εκατ. Ευρώ που είχαν συσσωρευθεί από τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια με συνεισφορά του κράτους, των δήμων και της ΔΕΗ.
-Η εξασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας της τηλεθέρμανσης την επόμενη διετία με παραγωγή θερμού νερού από υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες και ηλεκτρολέβητες.
-Η κατασκευή και λειτουργία μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από τη ΔΕΗ με καύσιμο φυσικό αέριο (και μελλοντικά υδρογόνο) από την περίοδο 2026-2027 που θα καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των τριών περιοχών, εκτιμώμενου ύψους επένδυσης 80 εκατ. Ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκυλακάκης, η συμφωνία κατά την ενδιάμεση περίοδο εξασφαλίζει τιμή πώλησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τις δημοτικές επιχειρήσεις στα 32,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή, όπως είπε ο υπουργός, αν συνυπολογιστεί και το επίδομα θέρμανσης (το οποίο όπως είναι γνωστό κλιμακώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή) διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με τα υφιστάμενα.
Όπως ανέφεραν οι δήμαρχοι των τριών περιοχών οι τελικές τιμές για τον καταναλωτή κυμαίνονται στα 6.5-7 σεντς ανά κιλοβατώρα. Συγκριτικά οι εναλλακτικές επιλογές διαμορφώνονται σε πολλαπλάσια επίπεδα (αντλία θερμότητας 10,5 σεντς, βιομάζα 10-13,5 σεντς, ηλεκτρολέβητες πάνω από 20 σεντς και λέβητες πετρελαίου 16 σεντς ανά κιλοβατώρα.)
Την διαφωνία της με τους όρους που συνμφωνήθηκαν εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση για τον προσδιορισμό του χρέους των παρελθόντων ετών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Πανεξυπνη δικαιολογία! Παίρνουν όλοι επίδομα θέρμανσης και δεν το ξέρουμε; Υπάρχουν και οικογένειες χάνουν το επίδομα θέρμανσης επειδή ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια για 5-10€.
Να τους χαίρονται οι ψηφοφόροι τους!
Καλό αφανισμό Δυτ.Μακεδονια.
Mα μειωνεται κιολας 20% σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα για τα επομενα χρονια! Το εχουμε τονισει…!!!!!
Γιατί στο βήμα βρίσκεται ο κ. Αμανατίδης και όχι οι δήμαρχοι? Τι ξεφτίλα είναι αυτή για την περιοχή μας?
Στο ΣΔΑΜ υπήρχε μια πρόβλεψη για ένα ποσοστό (αν θυμάμαι καλά 6%) από τα Φ/Β της ΔΕΗ που θα γυρνάει πίσω στους πολίτες (είτε θα συμμετέχουν ως “επενδυτές” μέσω ομολόγων). Αυτό τι απέγινε? το δώσαμε? το συμβαίνει? Μονίμως θολούρα γύρω από τα θέματα της μετάβασης?