Ήμουν παρών στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, κατά την οποία συζητήθηκε και ψηφίστηκε …το θέμα για την τύχη του Ληξιαρχείου Αιανής.
Λόγω έκτακτης ανάγκης, αποχώρησα, μετά από δύο ώρες και δεν κατέστη δυνατόν, να λάβω το λόγο. Η τοποθέτησή μου, επιδόθηκε γραπτώς, στην κύρια Πρόεδρο του Δ.Σ., που δεν ανέγνωσε ως όφειλε.
Παρακάτω , παραθέτω την τοποθέτησή μου, και σας παρακαλώ να την δημοσιεύσετε.! Ευχαριστώ .
Ληξιαρχείο Αιανής
Κυρία Πρόεδρε του Δ.Σ. κύριε Δήμαρχε κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κύριοι Πρώην Δήμαρχοι Κοζάνης και Αιανής Αγαπητές κι αγαπητοί Συνδημότες Αρχίζω την τοποθέτησή μου, με μια ρητορική ερώτηση. Τί είναι, Τοπική Αυτοδιοίκηση ;
Η απάντηση, έρχεται να συνηγορήσει υπέρ της αίτησης ανάκλησης της απόφασης για την συγχώνευση του Ληξιαρχείου μας, από τον ίδιο τον Κώδικα Τ.Α., ο οποίος ορίζει, ότι : Τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει διοίκηση και διαχείριση των τοπικών υποθέσεων από τους ίδιους τους πολίτες μιας περιοχής, μέσω εκλεγμένων οργάνων. Είναι μια μορφή αποκεντρωμένης εξουσίας εντός του κρατικού πλαισίου, όπου οι τοπικοί οργανισμοί, όπως οι δήμοι και οι περιφέρειες, λειτουργούν αυτόνομα για θέματα που αφορούν τη δική τους περιοχή.
Στην περίπτωση της Δ. Ε. Αιανής και του Ληξιαρχείου, που απασχολεί απόψε τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, δρομολογήθηκε μια αρνητική εξέλιξη σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών της, σ’ αντίθεση με τα όσα ορίζονται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Ένα αυτόνομο θέμα, όπως είναι η λειτουργία του Ληξιαρχείου, που αφορά την περιοχή μας, έχει μια αρνητική εξέλιξη, εν αγνοία των πολιτών και μάλιστα την κατάργηση και συγχώνευση του.
Δηλαδή μια τοπική υπόθεση που αφορά, άμεσα εμάς τους ίδιους τους πολίτες, καταστρατηγείται από ένα εκλεγμένο όργανο. Άρα ως πολίτες της Δ Ε. Αιανής, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα, για την μέχρι τώρα εξέλιξη του όλου θέματος, και καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο, τα μέλη κι οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Δ.Ε. Αιανής , να σταθούν αλληλέγγυοι, με την ψήφο τους, στο αίτημα για ανάκληση της απόφασης του Υφυπουργού του ΥΠΕΣ. Έχουμε τόσα πολλά δεινά που πηγάζουν από την ερημοποίηση της ύπαιθρης χώρας, δημογραφικό , αστυφιλία, ακρίβεια, ανεργία νέων, και δεν αρκεί αυτό, έρχεται κι από πάνω και η παύση λειτουργίας μιας υπηρεσιακής δομής, που είναι μέρος της ζωντάνιας κι εξυπηρέτησης των πολιτών της υπαίθρου.
Το “πικρό” ποτήρι, της αποδυνάμωσης των χωριών μας, έχει ανάγκη να γεμίσει, από “γλυκές” κινήσεις και πρωτοβουλίες των εκλεγμένων οργάνων, για να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος κι όχι το αντίθετο. Αυτό θέλουμε από την Δημοτική Αρχή. Κλείνοντας κι απευθυνόμενος στον κύριο Δήμαρχο, θέλω να τονίσω, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι υπεύθυνη για τη διοίκηση και την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, όπως η παροχή υπηρεσιών και η ανάπτυξη.
Το Ληξιαρχείο για μας, είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για τους ξωμάχους γεωργούς και κτηνοτρόφους, όσο και για το σύνολο των κατοίκων . Ευχαριστώ
Κοζάνη, 20-10-25
Βαβλιάρας Στέφανος Πρώην Δήμαρχος Αιανής