Ο άτυχος αστυνομικός μπήκε στο χειρουργείο για σκωληκοειδίτιδα και πλημύρισε το σώμα του από καρκινικά κύτταρα. Ο λόγος ήταν η μη έγκαιρη ιστολογική έρευνα ή έγκαιρη γνωστοποίηση της. Δικαιολογημένη η πανελλήνια συγκίνηση και ανησυχία.
Η έρευνα είναι η βάση της κάθε επιστήμης. Θα ήθελα να επισημάνω ένα περίπου ανάλογο περιστατικό, αλλά χιλιοπλάσιας βαρύτητας και δυστυχώς επαναλαμβανόμενο και πάλι στο χώρο της υγείας, που καταπίνεται αμάσητο ακόμα και απ τα κόμματα και τα μέσα δημοσιότητας.
Έχουμε αναρίθμητα θύματα από κρούσματα, ακόμα και θανάτους από ενδο νοσοκομειακές λοιμώξεις και από ουρολοιμώξεις. Υπάρχει υποψία , κατά τη γνώμη μου βάσιμη, πως οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στο υπόλειμμα κοπράνων μετά τη χρήση του χαρτιού τουαλέτας ή στη χρήση ανθυγιεινών τύπων μπιντέ, που παράγουν πίδακα νερού από ΠΙΣΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ.
ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕ ΓΙΝΕΙ.
Μια έρευνα σε τρία σκέλη από μια πανεπιστημιακή ερευνητική ομάδα που θα απαντούσε αρνητικά ή θετικά στην παραπάνω υποψία και το. κυριότερο ίσως οδηγούσε έστω και μερικώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Για τις ουρολοιμώξεις
1. Απλη καταμέτρηση του αριθμού των βακτηρίων στον περιπρωκτικό χώρο μεπαξύ του εσώροχου και του σώματος ατομων που χρησιμοποιουν χαρτι τουαλέτας σε σύγκριση με άτομα που χρησιμοποιουν νερό ( πχ μπιντέ κατά προτίμηση με πίδακα νερού με κατεύθυνση από μπρος προς τα πίσω ).
2. Σε μια μικρή πόλη, που ξέρουμε τη μέση συχνότητα των ουρολοιμώξεων, όλοι οι κάτοικοι χρησιμοποιούν νερό για τον καθαρισμό τους στην τουαλέτα (ή απλά ένα μπιντέ με πίδακα νερού με κατεύθυνση ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ) για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά συγκρίνονται οι αριθμοί των περπτώσεων της ουρολοίμωξης προ και μετά την έρευνα.
Για τις ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις:
3. Σύγκριση του αριθμού των περιστατικών αυτών σε 2 δύο συγκρίσιμα νοσ/μεία, ή στο ίδιο νοσ/μείο σε δύο χρονικές περιόδους, όταν χρησιμοποιείται για την καθαριότητα στην τουαλέτα νερό , (για ευκολία μπιντέ με πίδακα νερού από μπροστά προς τα πίσω ) ή χαρτί τουαλέτας.
Σε κάθε περίπτωση θα είχαμε μια οριστική αποδειξη πως το χαρτι τουαλετας είναι υπεύθυνο ή όχι για τις παραπανω παθησεις, ώστε να είναι δυνατή μια απόφαση λήψεως ή όχι νέων μέτρων πρόληψης έστω και μερικής αποτελεσματικότητας.
Τι εμποδιζει να γίνουν αυτές οι ανέξοδες απλές έρευνες; ΕΧΟΥΝ από ΚΑΙΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ. Υπάρχουν νομικές ευθύνες για παραλείψεις στον υγειονομικό τομέα;
. ΖΗΣΗΣ ΚΟΝΤΟΓΟΥΝΗΣ, Σ/ΧΟΣ ΙΑΤΡΟΣ