Το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ, ΦΕΚ 4893/B/2019), προβλέπει την πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028. Ήδη από το 2020 ο ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα έχει διακόψει οριστικά τη λειτουργία του και κατά συνέπεια και την τροφοδοσία με υπέρθερμο νερό της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου- ΔΕΤΕΠΑ.
Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη της ενέργειάς της και της τροφοδοσίας της η ΔΕΤΕΠΑ, προέβη στην προμήθεια και στη λειτουργία δύο λεβήτων καύσης βιομάζας, 15,00MW ισχύος ο καθένας, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι για την καύση μίγματος λιγνίτη σε συνδυασμό με υπολειμματική βιομάζα καλλιεργειών (καλαμποκιού) ή θρύμματα ξύλου (wood chips) ή βιομηχανικού pellet.
Η ΔΕΤΕΠΑ, λοιπόν, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με την απολιγνιτοποίηση, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την πολιτική κρίση και την εξάντληση των πόρων (πχ ξύλο, βιομάζα κλπ). Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η αναζήτηση λύσεων για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας.
Το έργο Developers of Circular SOlutions (DECISO) υποστηρίζει ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες για την ανάπτυξη προγραμμάτων χρηματοδότησης για πρωτοβουλίες κυκλικής οικονομίας
Το έργο στοχεύει στην υποστήριξη παροχής υπηρεσιών για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα στις ακόλουθες περιοχές: Αμβούργο, Βορειοδυτική Γερμανία, Δυτική Μακεδονία και Alentejo. Αυτό συνάδει με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΔΕΤΕΠΑ μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι εταίροι του έργου DECISO του προγράμματος Horizon Europe.
Σκοπός του προγράμματος είναι οι δράσεις που αποσκοπούν στην παροχή βοήθειας στους συμμετέχοντες εταίρους για την εφαρμογή χρηματοδοτικών προγραμμάτων για έργα σχετικά με την κυκλική οικονομία, με βάση την έννοια του οικοσυστήματος κυκλικής οικονομίας, η οποία συνεπάγεται κινητοποίηση των τοπικών ενδιαφερομένων και των πολιτών, όπως και κλιμάκωση των αποτελεσμάτων από το τοπικό, το εθνικό και το ευρωπαϊκό επίπεδο.
H ΔΕΤΕΠΑ μέσω του προγράμματος θέλει να υλοποιήσει ένα έργο κυκλικής οικονομίας που να εκμεταλλεύεται βιομάζα και υπολείμματα αγροτικής βιομάζας (κλαδέματα κλπ) με σκοπό την πιο ομαλή της μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Η μετάβαση αυτή θα γίνει με τη συνδρομή και της τοπικής κοινωνίας ώστε να διασφαλιστεί η ευαισθητοποίηση της για την κυκλική οικονομία και ιδιαίτερα για τη συμβολή της στην πρόληψη της ενεργειακής φτώχειας. Η συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους και τους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα για την ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με νέες δραστηριότητες.
Η ΔΕΤΕΠΑ μέσα από το έργο DECISO αποκτά τεχνογνωσία δράσεων κυκλικής οικονομίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε διαδικασίες σχετικές με την μόχλευση πόρων και τη δυνητική εμπλοκή σε σειρά παρόμοιων έργων. Ταυτόχρονα προβάλλει το έργο της εταιρείας σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παράλληλα συμμετέχει και σε όλες τις διαδικασίες σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο της μεταλιγνιτικής περιόδου.