Η ιδέα για την πραγματοποίηση ενός εφηβικού λογοτεχνικού διαγωνισμού γεννήθηκε από την επιθυμία να αναδειχθούν τα ταλέντα και οι ικανότητες των εφήβων στην τέχνη του λόγου, αλλά και να εμπλακούν νέοι άνθρωποι στα λογοτεχνικά πράγματα. Ώστε να δοθεί κίνητρο στα νέα παιδιά να γράψουν και να ‘επικοινωνήσουν’ τα γραπτά τους με τον έξω κόσμο, να δοκιμαστούν στη συγγραφή και να «δημιουργήσουν» μέσα από μια διαδικασία ευγενούς άμιλλας…
Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 340 μαθητές από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο: από την Κρήτη, την Ηγουμενίτσα, τον Πειραιά, το Ναύπλιο, τα Γρεβενά, τις Σέρρες, την Ορεστιάδα, την Καλαμπάκα, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, τη Σητεία, το Ρίο, τη Φλώρινα, το Διδυμότειχο, την Κοζάνη, τη Νάουσα, την Καβάλα, το Αγρίνιο, τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κέρκυρα, τη Σιάτιστα, τον Πύργο, τη Χίο, το Λιτόχωρο, τα Τρίκαλα, το Άργος, τη Σάμο, τη Σπάρτη, την Πτολεμαΐδα, τον Βόλο, τη Λέσβο, την Κόρινθο, την Λεμεσό, τους Αγίους Σαράντα, τη Νυρεμβέργη… Οι μαθητές συμμετείχαν με ιδιαίτερα αξιόλογα και προσεγμένα κείμενα, πεζά και ποιητικά.
Ο διαγωνισμός έρχεται να επιβραβεύσει τις καλύτερες συμμετοχές, αλλά και να αναγνωρίσει την αξία όλων των κειμένων -αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που επιδιώξαμε να τις συμπεριλάβουμε όλες στην έκδοση, καθώς αυτό αποτελεί για τα παιδιά σημαντική ηθική επιβράβευση. Γιατί σκοπός δεν είναι μόνο η συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό, αλλά κυρίως το να υπάρξει συνέχεια μέσα από την καλλιέργεια του ταλέντου των παιδιών. Μακάρι ο διαγωνισμός αυτός να σταθεί η αφορμή για να εξελίξουν οι μαθητές την ικανότητά τους στη συγγραφή και να τους ανοίξει μία πόρτα στον συναρπαστικό κόσμο της δημιουργίας.
Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Κριτική Επιτροπή που επιτέλεσε άρτια το έργο της και να συγχαρώ τους βραβευθέντες, καθώς και όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, τους εκπαιδευτικούς που τους κινητοποίησαν, αλλά και τις οικογένειες που έδωσαν το έναυσμα στα παιδιά να λάβουν μέρος στη διαδικασία.
Η διαπίστωση ότι υπάρχουν στην Ελλάδα τόσοι έφηβοι που γράφουν -και δη που γράφουν τόσο καλά- ήταν η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση και ανταμοιβή, σήμερα που το διαδίκτυο κατακλύζει τα πάντα έχοντας αντικαταστήσει τη δημιουργία με την απραξία και τη σκέψη με την παθητικότητα. Τα «Αποστάγματα γραφής» είναι το βαθύ, ουσιαστικό «εκχύλισμα» που αφήνουν πίσω τους οι σκέψεις των νέων παιδιών, είναι το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων που έρχεται να καταθέσει η νέα αυτή γενιά. Είναι στ’ αλήθεια ελπιδοφόρο να βλέπει κανείς τον προβληματισμό, τη δημιουργία και την ευαισθησία στη νεότητα. Σ’ αυτή τη νεότητα που βάλλεται, που αμφισβητείται, που ζει και υπάρχει σε μια δύσκολη εποχή και που ευτυχώς γνωρίζει τελικά πολλά περισσότερα απ’ ό,τι νομίζουμε. «Δεν είμαι αρκετά νέος για να τα ξέρω όλα», σημειώνει ο James Barrie και έτσι μάλλον είναι.
Από την εισαγωγή του βιβλίου
«Αποστάγματα γραφής»,
Εκδόσεις Παρέμβαση, 2023