Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας ερώτηση με θέμα: «Να στελεχωθεί άμεσα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Μαμάτσειου και να δοθεί τέλος στην αγωνία και την επιβάρυνση σε αιμοκαθαιρόμενους και υγειονομικό προσωπικό».
Η ερώτηση, που συνυπογράφεται και από τον αρμόδιο Τομεάρχη Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, αναφέρεται αρχικά στο γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στον τομέα της Υγείας, με το παράδειγμα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν Κοζάνης ΄΄Μαμάτσειο΄΄ να είναι το τελευταίο σε μια σειρά κυβερνητικής αδιαφορίας και απαξίωσης του Ε.Σ.Υ. της περιοχής.
Η Μονάδα, όπως αναφέρεται. εξυπηρετεί περίπου 20 τακτικά αιμοκαθαιρόμενους, τα έκτακτα περιστατικά των υπόλοιπων τμημάτων του Νοσοκομείου (που παραμένουν νοσηλευόμενοι στη Μονάδα ακόμη και για μια εβδομάδα), καθώς και μεταγωγές από ιδιωτικές κλινικές.
Κι ενώ το έργο της είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μέχρι πριν λίγες εβδομάδες υπηρετούσαν μόνο δύο ιατροί, από τις τέσσερεις συνολικά προβλεπόμενους, σύμφωνα με το οικείο οργανόγραμμα. Ωστόσο, η κατάσταση από το τέλος του 2025 έχει χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο καθώς συνταξιοδοτήθηκε ο ένας ιατρός γεγονός που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο της δεύτερης βάρδιας, τη μείωση των εφημεριών στο μισό και τον προγραμματισμό όλων των αιμοκαθάρσεων μόνο τις πρωινές ώρες.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που αιφνιδιάζει δυσάρεστα όλους τους αιμοκαθαιρόμενους αλλά επιβαρύνει το απομένον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
Η Βουλευτής αναφέρει ότι η συνταξιοδότηση του απερχόμενου ιατρού ήταν γνωστή στη στην αρμόδια Υ.Π.Ε., η οποία δεν μερίμνησε, όχι μόνο για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, αλλά ούτε και για την αντικατάσταση της θέσης που επρόκειτο να χηρεύσει.
Επειδή λοιπόν, για όλα τα παραπάνω είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία, όπως επισημαίνει η κ. Βέττα, δεν ευσταθεί η μόνιμη επίκληση ότι διενεργούνται προσκλήσεις και προκηρύξεις, οι οποίες όμως στην συντριπτική τους πλειοψηφία καθίστανται άγονες, γεγονός που αποδεικνύει τα ελλιπή κίνητρα που δίνονται, ενώ τα κίνητρα μετακίνησης είναι ισχνά και ατελέσφορα.
Τέλος, η κ. Βέττα καλεί τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει:
1. Πως θα λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γ.Ν Κοζάνης ΄΄Μαμάτσειο΄΄; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την στελέχωσης της Μονάδας;
2. Που οφείλεται η αδράνεια και η αναποτελεσματικότητα σχετικά με την κάλυψη του οργανογράμματος;


























