Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, 2026
Kozani Media
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Επi των τυπων…
  • Nightlife
  • “La Femme…”
  • Ο κοσμος των MEDIA
  • Γράφουν…
  • Εκδηλώσεις
  • Κοινωνικά
  • “Carpe diem”
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
  • #giveaway
Kozani Media
No Result
View All Result
Home Γράφουν…

“Κόντρα” Ζεμπιλιάδου & Λιάση για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων

10/02/26 17:39
in Γράφουν…, Ειδήσεις, Προτεινόμενα
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Μια οφειλόμενη απάντηση στον Δήμαρχο Αμυνταίου: Μετεγκατάσταση Αναργύρων – Θεσμική αποκατάσταση και εφαρμογή της νομιμότητας

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμυνταίου (26/1/2026), ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόσωπό μου με τρόπο που δεν συνάδει με το θεσμικό του ρόλο, αναφορικά με την τοποθέτησή μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Λογοδοσίας (12/1/2026), με θέμα: «Θεατής για την επίλυση των διαφορών ο Περιφερειάρχης, στην κοινωνική αδικία σε βάρος των κατοίκων των Αναργύρων. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την ανάπτυξη της Περιφέρειας».
Η ουσία της παρέμβασής μας αφορούσε την απραξία του Περιφερειάρχη απέναντι σε έναν υπαρκτό κοινωνικό διχασμό μεταξύ δύο Δήμων, που προέκυψε από την παρακράτηση των “Εσόδων Απαλλοτρίωσης” των Αναργύρων από το Δήμο Αμυνταίου και τη χρήση τους για έργα άσχετα με τις αναγκαίες υποδομές του Νέου Οικισμού Αναργύρων, στο Δήμο Εορδαίας, κατά παράβαση – κατά την άποψή μας – της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως και τεκμηριώσαμε αναλυτικά.
Το ζήτημα αυτό προκαλεί έντονη κοινωνική αναστάτωση και, αντί να εξελιχθεί σε μια δίκαιη κοινωνική αποκατάσταση των κατοίκων και σε μια αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία, συμβάλλει στη δημογραφική κατάρρευση της Περιφέρειας και σε σοβαρή οικονομική απώλεια, όπως επισημάναμε στη Λογοδοσία.
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, παρεμβαίνοντας στο απολύτως θεσμικό δικαίωμά μας να ζητούμε εξηγήσεις για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, μας κατηγόρησε ότι:
1. Η παρέμβασή μας αποτελεί «θεσμικό ατόπημα» και υπέρβαση της αρμοδιότητάς μας ως Περιφερειακής Παράταξης.
2. Δεν ζητήσαμε ενημέρωση από τον ίδιο και – κατά την άποψή του – συνεννοηθήκαμε με τον Δήμαρχο Εορδαίας.
3. Λαϊκίζουμε, επειδή αναφερθήκαμε στις άμεσες ανάγκες των ξεσπιτωμένων κατοίκων των Αναργύρων, αντί σε έργα καλλωπισμού και αναβάθμισης φωτισμού του Δήμου Αμυνταίου.

Ανακαλύψτε και άλλα

Τηλεόραση

flash-tv

Τηλεοράσεων

FLASH TV Kozani
Απαντάμε κατ΄ αντιστοιχία για κάθε ένα από τα παραπάνω:
1. Ο Δήμαρχος οφείλει να αποφασίσει πότε η εμπλοκή της Περιφέρειας αποτελεί «θεσμικό ατόπημα» και πότε όχι.
Ήταν θεσμικό ατόπημα όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο χρηματοδότησε με σχεδόν
1 εκατ. ευρώ τις μελέτες της μετεγκατάστασης;
Όταν η Περιφέρεια λειτούργησε ως επισπεύδων φορέας στην αναγκαστική απαλλοτρίωση;
Όταν συμμετείχαν από κοινού Δήμοι και Περιφερειάρχης στις λαϊκές συνελεύσεις και στη διαδικασία επιλογής τόπου Μετεγκατάστασης;
Τον ενημερώνουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο όχι μόνο έχει δικαίωμα, αλλά έχει και θεσμική υποχρέωση να διασφαλίσει ότι οι μελέτες πιάνουν τόπο και οι πόροι αξιοποιούνται σύμφωνα με τον σκοπό που διατέθηκαν.
Επιπλέον υπενθυμίζουμε ότι, με τον Ν. 4585/2018, άρθρο 18 (τροποποίηση του ν. 3937/2011), η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ορίζεται φορέας υλοποίησης της Απαλλοτρίωσης, και τα επίμαχα ποσά αφορούν Έσοδα Απαλλοτρίωσης. Ως εκ τούτου η αξιοποίησή τους από τον Δήμο Αμυνταίου για άλλους σκοπούς, συνδέονται άμεσα με αυτήν μας την αρμοδιότητα.
2. Η εφαρμογή του νόμου δεν απαιτεί διαβούλευση, αλλά συμμόρφωση.
Η τοποθέτησή μας δεν αφορούσε προσωπικές ή διαδημοτικές συνεννοήσεις, αλλά την ανάγκη πιστής εφαρμογής του νόμου και τη σαφή πολιτική μας θέση ως Περιφερειακή Παράταξη
3. Η υπεράσπιση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων μιας τοπικής κοινωνίας δεν συνιστά λαϊκισμό. Οι κάτοικοι των Αναργύρων δικαιούνται προστασία από το 2011 και από το 2017 είναι βίαια εκτοπισμένοι. Η ανάδειξη των άμεσων και πραγματικών τους αναγκών αποτελεί θεσμική και ηθική υποχρέωση.
Συμπερασματικά
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, αντί να επικαλείται αποφάσεις αναρμόδιου οργάνου2 (Αποκεντρωμένη Διοίκηση), όφειλε και ο ίδιος να αιτηθεί την έκδοση της διευκρινιστικής ΚΥΑ, ζήτημα για το οποίο εγκαλέσαμε τον Περιφερειάρχη.
Η καθυστέρηση αυτή οδηγεί σε μια αχρείαστη δικαστική διαμάχη, ενώ η νομοθεσία προβλέπει ρητά τη δυνατότητα εξειδίκευσης, λόγω της ιδιαιτερότητας της μετεγκατάστασης, όπου ο Δήμος υποδοχής είναι διαφορετικός από τον Δήμο προέλευσης1.
Για εμάς, η ολοκλήρωση της Μετεγκατάστασης των Αναργύρων αποτελεί θεσμική υποχρέωση της Πολιτείας και της Περιφέρειας:
 Για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού,
 Για την παραμονή των ανθρώπων στον τόπο τους και την ανασυγκρότηση μιας κοινότητας που ξεριζώνεται για δεύτερη φορά,
 Για να αποτελέσει η μετεγκατάσταση πραγματική αναπτυξιακή ευκαιρία, με τα 60 εκατ. ευρώ να παραμένουν στη Δυτική Μακεδονία και να μην κατευθύνονται εκτός αυτής.
Το ζήτημα είναι πρωτίστως θέμα νομιμότητας και Πολιτικής Βούλησης.
Η μετατροπή του σε θέμα μικροπολιτικής διαχείρισης και ατέρμονης δικαστικής διαμάχης, από πλευράς του Δημάρχου Αμυνταίου, επειδή αυτοί που πλήττονται….. θα ψηφίζουν πλέον σε άλλον Δήμο, δεν τιμά τον θεσμό.
Ζεωργία Ζεμπιλιάδου
Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ»
1 Ν4273/2014 Άρθρο 15. «…Λοιπές λεπτομέρειες, εφόσον απαιτηθούν, θα ρυθμίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής….
2 ΑΠΌΦΑΣΗ 12/16-12-2025 η αποκεντρωμένη Διοίκηση απορρίπτει την προσφυγή του Δήμου Εορδαίας ως Απαράδεκτη λόγω μη Αρμοδιότητας (….Ως εκ τούτου εκφεύγει της αρμοδιότητας του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως και της παρούσας Επιτροπής του άρθρου 152 του ν. 3463/2006, ο έλεγχος επί της ουσίας του προϋπολογισμού και καλώς η προσβαλλόμενη απόφαση έκρινε την προσφυγή του Δ*** Ε*** κατά της με αριθμ. 148/2025 απόφασης του Δ*** Σ*** Α***, απορριπτέα ως απαράδεκτη….)

Δήμος Αμυνταίου: Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας ως δημόσια τοποθέτηση

Εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ», κα Γεωργία Ζεμπιλιάδου, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, που αφορά την αποζημίωση την οποία εισέπραξε ο Δήμος Αμυνταίου για την απαλλοτρίωση δημοτικής περιουσίας στη Δ.Κ. Αναργύρων.

Διαγράφοντας μονοκοντυλιά τις δύο αποφάσεις των εποπτικών αρχών, που απέρριψαν αντίστοιχες προσφυγές του Δήμου Εορδαίας αφήνοντας σε πλήρη ισχύ τις αποφάσεις του Δήμου Αμυνταίου, προκειμένου να αξιοποιήσει το ποσό της αποζημίωσης για την κάλυψη των αναγκών του, η κα Ζεμπιλιάδου χρησιμοποίησε παραμορφωτικό φακό και προέβη σε ερμηνεία της νομοθεσίας και των γεγονότων, η οποία διεκδικεί βραβείο παραδοξότητας και προφανώς αποβλέπει στη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων.

Επιχειρεί να παρουσιάσει τον Δήμο Αμυνταίου ως ιμάντα μεταφοράς του εισπραχθέντος ποσού στο Δήμο Εορδαίας, κάτι που δεν προβλέπεται ούτε επιτρέπεται από καμία διάταξη του δικαίου.

Επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά τα ακόλουθα:

Ο Δήμος Αμυνταίου αποζημιώθηκε για τη στέρηση ιδιοκτησίας που ανήκε διοικητικά και νομικά στον ίδιο. Η αποζημίωση αυτή δεν έχει χαρακτήρα κρατικής επιχορήγησης, ούτε συνδέεται με δικαίωμα ή υποχρέωση μεταφοράς πόρων σε άλλον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Αμυνταίου είναι ο αποκλειστικός δικαιούχος του ποσού, ακριβώς επειδή υπέστη την απώλεια της δημοτικής του περιουσίας, και οφείλει να το διαχειριστεί για την εκπλήρωση της αποστολής του, δηλαδή για τις ανάγκες των δημοτών του.

Η ευφάνταστη ιδέα της προγραμματικής σύμβασης την οποία πρότεινε η κα Ζεμπιλιάδου ως δήθεν υποχρεωτικού μηχανισμού μεταφοράς χρημάτων στερείται κάθε νομικής βάσης. Οι προγραμματικές συμβάσεις προϋποθέτουν αντικείμενο που εμπίπτει στις αρμοδιότητες των συμβαλλόμενων φορέων. Ο Δήμος Αμυνταίου δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την κατασκευή έργων υποδομής στον Δήμο Εορδαίας, και ως εκ τούτου οποιαδήποτε τέτοια σύμβαση θα ήταν εκτός νόμου.

Η διαφορά μεταξύ των δύο όμορων δήμων προέκυψε λόγω της διεκδίκησης του ποσού της αποζημίωσης από τον Δήμο Εορδαίας, ο οποίος προσέφυγε τόσο στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και στην Επιτροπή του άρθρου 152 και οι προσφυγές του απορρίφθηκαν. Ο ισχυρισμός ότι οι αποφάσεις των εποπτικών αρχών εκδόθηκαν κατά παράβαση ρητών και σαφών – κατά την κα Ζεμπιλιάδου – διατάξεων και ότι καταργούν το νόμο, στερείται σοβαρότητας.

Ιδιαίτερα προβληματική είναι η προσπάθεια απαξίωσης του ρόλου του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος έχει εκ του Συντάγματος την αρμοδιότητα εποπτείας επί των ΟΤΑ. Η σύγχυση που επιχειρείται μεταξύ εποπτείας και εξέτασης προσφυγών, καθώς και η έμμεση αμφισβήτηση της κρίσης διοικητικών και δικαστικών οργάνων, δεν συνιστούν θεσμική κριτική αλλά επικοινωνιακή εργαλειοποίηση.

Η μετεγκατάσταση των οικισμών αποτελεί πρωτίστως ευθύνη του Κράτους και, σε δεύτερο επίπεδο, του Δήμου υποδοχής που αποκτά νέο οικισμό στα διοικητικά του όρια. Η απολύτως σεβαστή επιλογή των κατοίκων να μετεγκατασταθούν σε άλλον Δήμο δεν γεννά κανένα νομικό ή οικονομικό δικαίωμα μεταφοράς πόρων από τον Δήμο που απώλεσε τον οικισμό.

Ο Δήμος Αμυνταίου ενεργώντας με νομιμότητα, διαφάνεια και θεσμική ευθύνη, υποχρεούται να διαχειρισθεί το ποσό της αποζημίωσης για την εκπλήρωση της αποστολής του και η αποστολή αυτή δεν περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση κοινωφελών έργων δικαιοδοσίας άλλου δήμου. Οι περί του αντιθέτου απόψεις που προβάλλονται είναι παντελώς αυθαίρετες. Επομένως, η αθέμιτη και προσβλητική συσχέτιση της στάσης του Δημάρχου Αμυνταίου με το εκλογικό δικαίωμα των κατοίκων του μετεγκαθιστάμενου οικισμού είναι απαράδεκτη, ενδεχομένως όμως αποκαλύπτει τα κίνητρα αυτών που επιχειρούν την εν λόγω συσχέτιση

Ο Δήμος δεν απολογείται, δεν εκβιάζεται πολιτικά και δεν θα ανεχθεί τη διαστρέβλωση της αλήθειας.

Η νομιμότητα δεν είναι αφήγημα, είναι υποχρέωση.

Και ο Δήμος Αμυνταίου την τήρησε στο ακέραιο.

Γραφείο Τύπου Δημάρχου Αμυνταίου

Κοινοποιήστε:

  • Share on Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) Facebook
  • Share on X(Ανοίγει σε νέο παράθυρο) X
Tags: ΑμύνταιοΔυτική ΜακεδονίαΦλώρινα
Previous Post

Πωλείται το “Nail It” στην Κοζάνη

Next Post

“O Πουπουλένιος” έρχεται στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης-Με Πιατά, Πουρσανίδη, Αγγέλου-Βίντεο

Next Post

"O Πουπουλένιος" έρχεται στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης-Με Πιατά, Πουρσανίδη, Αγγέλου-Βίντεο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

https://www.youtube.com/watch?v=wZ0fbu2fzwY
Kozani Media

Copyright © 2021 Kozanimedia.gr |
Design by AK&PARTNERS

  • Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές 2023
  • Προσωπικά Δεδομένα
  • Επικοινωνία

Follow Us

EASTER COLLECTION
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Επi των τυπων…
  • Nightlife
  • “La Femme…”
  • Ο κοσμος των MEDIA
  • Γράφουν…
  • Εκδηλώσεις
  • Κοινωνικά
  • “Carpe diem”
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
  • #giveaway

Copyright © 2021 Kozanimedia.gr |
Design by AK&PARTNERS

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για χρήση cookies. Επισκεφθείτε την Πολιτική απορρήτου και cookie.