Ενημερωτική συνάντηση για τον Αγροτικό Τομέα, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Κοζάνη, Δευτέρα 1 Απριλίου
Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης: Ανακοίνωση για το εργοδοτικό έγκλημα στο Βέρμιο-“Τα κέρδη τους οι Ζωές μας”
ADVERTISEMENT
Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα: Εορδαία Εύφορη–Εύπορη Γη
ΙΕΚ VOLTEROS: Η πρώτη Ιδιωτική Σχολή Κρεοπώλη-Αναγνωρισμένο Πιστοποιητικό Επαγγελματία Κρεοπώλη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Νέος Κύκλος)
Παράταση προσωρινών μέτρων ρύθμισης της κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Τ.Κ. Αγίου Παντελεήμονα – Τ.Κ. Άρνισσας, λόγω κατολίσθησης
Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Κοζάνης (ΣΕΟ):  Διοργάνωση διάσχισης στο όρος Βέρμιο
Η ανάγκη για αλήθεια στην Κοινότητά μας-Ο Γιάννης Μπασίνας γράφει για την περίπτωση του αντιδήμαρχου Οικονομικών του Δήμου Κοζάνης και την Αιανή
Αποκάλυψη του Kozanimedia: Γιάννης κερνάει…Γιάννης πίνει στο Δήμο Κοζάνης-Η επιχείρηση του δημάρχου κατέθεσε προσφορά και πήρε προμήθεια…κουρτίνων 1.100 ευρώ για γυμνάσιο της Κοζάνης με απόφαση της σχολικής επιτροπής του Δήμου!-Με την υπογραφή του ίδιου του…Γιάννη Κοκκαλιάρη
Β´ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας την Κυριακή 31 Μαρτίου
Τέμπη: «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά» – Ξεσπούν η μητέρα του μηχανοδηγού και επιζήσασα
Kozanimedia: Τι λέει στο “Action24” η ηλικιωμένη από την Κοζάνη που έδωσε σε επιτήδειους 225.000 ευρώ – “Μου είπαν ότι ο Στέφανος έπαθε ατύχημα…Δούλεψα με τον αδερφό μου στη Γερμανία και τα πήραν όλα…”-Βίντεο
1η Πανελλήνια Επιστημονική Εκδήλωση για τη Δημιουργία Κέντρων Τοκετού υπό την αιγίδα του Τμήματος Μαιευτικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

24 Αυγούστου, εορτή του Αγίου και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού

Γράφει ο Ναπολέων Γρ. Κοντός

Μετά από μισό και πλέον αιώνα, που έχω συνδεθεί με το μικρό χωριό, αλλά μεγάλο σε ιστορία, αξιώθηκα να παρακολουθήσω τη Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής του Αγίου και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, στο ομώνυμο χωριό των Γρεβενών.

Η αγιοκατάταξη του Κοσμά του Αιτωλού, έγινε με την υπ’ αριθμ. 260 / 20-4-1961 πράξη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, με Πατριάρχη τον μακαριστό Αθηναγόρα. Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε μετά από αίτημα του Μακαριστού Μητροπολίτου Ακαρνανίας Ιεροθέου, εκ της Μητροπολιτικής περιφέρειας του οποίου κατήγετο ο Άγιος.

Ανάμεσα λοιπόν στους δεκάδες ναούς που κτίστηκαν στη μνήμη του Αγίου Κοσμά, συγκαταλέγεται και ο ναός του χωριού του νομού Γρεβενών, με το όνομα Άγιος Κοσμάς, ή παλαιό όνομα Τσιράκι.

Το χωριό λοιπόν Άγιος Κοσμάς, ανήκει διοικητικά σήμερα στο δήμο Γρεβενών και ασφαλώς στο νομό Γρεβενών, εκκλησιαστικά όμως ανήκει στην 6η Αρχιερατική περιφέρεια Καλλονής, της Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης. Τα υπόλοιπα χωριά που απαρτίζουν την ενότητα της Καλλονής είναι: Δοτσικό, Καλλονή, Κυπαρίσσιο, Τρίκορφο.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιο και των ιερέων: τον εφημέριο του χωριού π. Βασίλειο Κοτλίδα, του πατρός Δημητρίου Ευθυμίου και του πατρός Βασιλείου Γάτα.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή και τη δράση του Αγίου, δίδοντας αρκετά στοιχεία στο εκκλησίασμα για τον Άγιο.

Ένας λοιπόν, από τους 150 εκκλησιαζόμενους, (μόνιμοι κάτοικοι του χωριού 13 ψυχές), ήμουνα κι εγώ, λόγω όμως του μικρού χώρου της εκκλησίας και λόγω κορωνοϊού, παρακολούθησα τη Θεία Λειτουργία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και υπό την σκιά της προτομής του Αγίου Κοσμά (1714-1779).

Γράφω τα παραπάνω σε λακωνική μορφή, για την ιστορία και μόνο. Για την ιστορία του Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού γράφτηκαν πολλά και είναι γνωστά στους περισσότερους των ανθρώπων που ασχολούνται με την ιστορία. Καθυστερημένα μεν αλλά γράφτηκαν, αρκεί να σας αναφέρω μόνο το εξής: ο Μακαριστός Μητροπολίτης Φλώρινας Αυγουστίνος (1907-2010), δεν είχε γνωρίσει τίποτε για τον Άγιο, ούτε στο γυμνάσιο αλλά ούτε και στο πανεπιστήμιο που φοιτούσε.

Παρακάτω παραθέτω φωτογραφία με τις 4 βαλανιδιές, οι οποίες είναι παράριζα της μεγάλης βαλανιδιάς, από την οποία κήρυξε ο Μακαριστός Άγιος Πατροκοσμάς ο Αιτωλος και στην οποία βαλανιδιά τοποθέτησε ένα σταυρό λέγοντας: «όταν πέσει αυτός ο σταυρός, στην Ελλάδα θα γίνει μεγάλο κακό». Πόλεμος του 1940.

Ο κορμός αυτής της βαλανιδιάς, κείτονταν μέχρι τη δεκαετία του ’50 (50-55), πληροφορία του Χαράλαμπου Νικ. Λάζου, σήμερα ζει και διανύει το 84ο έτος της ηλικίας του, ο οποίος θυμάται και τη βαλανιδιά όρθια, όταν ακόμη ήταν μικρό παιδί 10 ετών.

Τέλος, σημειώστε ότι ο παραπάνω Ναός εθεμελιώθηκε το 1966 και αποπερατώθηκε τα επόμενα χρόνια.

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΓΡ. ΚΟΝΤΟΣ
ΚΟΖΑΝΗ 26/8/2021

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *