Σημαντικό μέρος των ερωτήσεων κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2026 της ΔΕΗ στους αναλυτές από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, αφορούσε και τα σχέδια της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, μετά τη συμμετοχή της εταιρείας στη διαβούλευση για τις συχνότητες κινητής τηλεφωνίας.
Ο Γιώργος Στάσσης ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΗ δεν εξετάζει είσοδο στην αγορά λιανικής κινητής τηλεφωνίας, επαναλαμβάνοντας ότι ο όμιλος δεν ενδιαφέρεται να λειτουργήσει ως mobile operator στην ελληνική αγορά.
Όπως εξήγησε, η συμμετοχή στη διαβούλευση σχετίζεται με τη στρατηγική ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών και τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης για περιοχές όπου δεν είναι εύκολη η ανάπτυξη υποδομών fiber. Σε αυτό το πλαίσιο, η πιθανή αξιοποίηση wireless broadband υπηρεσιών θα λειτουργούσε συμπληρωματικά προς το τηλεπικοινωνιακό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.
Παράλληλα, η διοίκηση επιβεβαίωσε ότι η έναρξη υπηρεσιών φωνής στη σταθερή τηλεφωνία τοποθετείται χρονικά τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για πιθανές συνδυαστικές εμπορικές υπηρεσίες ενέργειας και broadband.
Παραμένει ο σχεδιασμός για το τέλος του λιγνίτη
Στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων, ο επικεφαλής της ΔΕΗ διευκρίνισε ότι το αίτημα του ΑΔΜΗΕ δεν αφορά συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων αλλά διατήρησή τους σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Όπως ανέφερε, ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει να μην προχωρήσει η αποξήλωση των μονάδων έως τις 31 Μαρτίου 2027, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο σχεδιασμός της πλήρους παύσης της λιγνιτικής δραστηριότητας έως το τέλος του 2026.
Η διοίκηση υπογράμμισε ότι αντίστοιχη πρακτική είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν με άλλες μονάδες, οι οποίες παρέμειναν διαθέσιμες για ένα διάστημα πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποξήλωσης.
Επιτάχυνση επενδύσεων και ανάπτυξης ΑΠΕ
Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, η διοίκηση της ΔΕΗ στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόοδο του επενδυτικού προγράμματος και στην ταχεία ανάπτυξη των δραστηριοτήτων ΑΠΕ και δικτύων.
Οι επενδύσεις του πρώτου τριμήνου ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται σε έργα ανανεώσιμων πηγών, αποθήκευσης, ευέλικτης παραγωγής και δικτύων διανομής.
Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ και ευέλικτων μονάδων έφθασε πλέον τα 9,9 GW, αντιπροσωπεύοντας το 80% της συνολικής ισχύος του ομίλου, ενώ η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενισχύθηκε σημαντικά χάρη στις υψηλές υδροηλεκτρικές παραγωγές και τις νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει ήδη 6,7 GW έργων ΑΠΕ υπό κατασκευή, ώριμων προς κατασκευή ή σε διαδικασία διαγωνισμών, γεγονός που, σύμφωνα με τη διοίκηση, καλύπτει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του στόχου για το 2030.
Στις τηλεπικοινωνίες, η διοίκηση ανέφερε ότι η δραστηριότητα fiber συνεχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, ξεπερνώντας τους 12.000 πελάτες στο τέλος του πρώτου τριμήνου.


























